1.4.2014

"Kyllä siitä vielä silmä tulee.."

..totesi lääkäri, kun alkoi Timin silmää leikkaamaan. Muistelin, etten ole ollenkaan sen tarkemmin kirjoitellut Timin silmäleikkauksesta. Mitä sille tehtiin ja millainen jälkihoito meillä on ollut kotona? En tiedä kiinnostaako ketään puhjennut silmä, mutta kirjoitanpas silti.

Tosiaan, silloin silmän puhjetessa sarveiskalvoon oli tullut reikä ja tapahtumailtana (torstai) silmänestettä oli tullut n. nuppineulanpään kokoinen patti ulos. Seuraavana päivänä päästiin ellille, jolloin silmänestettä oli valunut jo viisinkertainen määrä. Eläinlääkäri ompeli onneksi vilkkuluomen silmän suojaksi ja silmänestettä ei leikkaukseen mennessä ollut tullut ulos sen enempää. Meille kerrottiin, että se epämääräinen neste oli iiristä (siis värikalvo, joka ihmiselläkin on silmässään; sininen, vihreä, tms..) eikä ollut muuta mahdollisuutta kuin leikata ulos tullut osa pois. Sehän ei meitä haitannut, se vaan aiheuttaa silmässä sen, että mustuaista ei ole enää tukemassa mikään ja mustuainen saattaisi muuttaa muotoaan. Puhjenneen kohdan lääkäri tikkasi umpeen ja niimpä meillä oli ehjä silmä tallella.

Tippojen laiton myötä silmä on aina vähän rähmäinen, muuten eroa tuskin huomaa.
Viime viikolla tarkastuskäynnillä todettiin, että se mustuainen oli kuin olikin muuttunut pyöreästä soikeaksi. Lisäksi silmässä näkyy harmaa alue sillä kohdalla missä iiristä ei enää ole ja punaista siinä vierellä. Näkökyky silmässä on ainakin jonkunlainen, koska sekin silmä reagoi ärsykkeisiin, esim. valoon. Mustuainen näyttää valossa oranssilta ja sen pinnalla on "säröjä". Tällä hetkellä silmässä on edelleenkin verihyytymä, jonka takia ajamme vielä ensi viikon maanantaina Ouluun näyttämään silmää. Lisäksi tikkauskohta on hieman turvonnut edelleen. Muuten Timi voi kaikin puolin hyvin ja haluaisi kovasti lenkkeillä ja riehua, mutta meitä vaivaa se lenkityskielto vielä ainakin ensi viikkoon asti.

Yritin saada zoomaamalla silmää lähempää, siksi epäselvä kuva. Harmaa alue silmästä on sitä, jossa iiristä ei enää ole ja punaiset peräkkäiset "pisteet" on tikattu alue, joka vähän turvottaa.

 


Tällä hetkellä meidän lääkitys on tällainen:

 

Alussa kauhistelin lääkkeiden ym. määrää, mutta nyt siitä on tullut jo rutiinia. Nuo lääkäriltä saadut puhdistuslaput (vasen alareuna) on paljon kätevämpiä kuin keittosuolaliuoksella värkkääminen. Timi antaa onneksi tosi hyvin laittaa tipat ja hoitaa puhdistuksen. :)

6 kommenttia:

  1. Hyvä, että kaikki on mennyt edes jollain asteikolla hyvin, kaikesta epäonnesta huolimatta!

    Rapsutuksia Timille ja jaksamista teille kaksijalkaisille edelleen. <3

    VastaaPoista
  2. On kyllä upeaa, että silmä on noinkin hyvin parantunut! Toivotaan nyt että maanantaina (joka on muute mun synttäripäivä, et pakkoha siel o mennä hyvi;)) Timi saa silmän puolesta terveen paperit sieltä Oulusta. Täällä pietää peukkui. :) Miultaki rapsutukset Timille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, kiitos tsempeistä! Ehdottomasti meillä pitää mennä mennä maanantaina hyvin, jos sulla on sillon synttärit. ;) Välitin rapsutukset. :)

      Poista
  3. Ilahduttava uutinen, että Timin silmä voi hyvin ja Timi tietenkin myös! Ilmeisesti Timillä ei ole kipuja, jos kerran tykkää juosta ja riehua. Nyt olet sitten koiranhoidossa ekspertti, silmän hoitaminen on aika haastavaa. Oppia ikä kaikki, eikä mikään opittu koskaan hukkaan mene.
    Paranemisen loppusuoralle onnea mukaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) Olen varmasti henkisesti sekä ihmisenä että koiranhoitajana kasvanut tämän tapauksen aikana. Oppinut tulkitsemaan Timiä taas vähän paremmin ja luottamaan itseeni enemmän.

      Poista