16.8.2014

Eihän se ollut tarkoitus, mut asiat muuttaa muotoaan

Päässä on pyörinyt lähiaikoina paljon ajatuksia koiramaailmasta ja -harrastuksesta, mutten jotenkin oo saanut niitä kirjattua ylös, vaikka haluaisinkin. En tiedä miten saisin asian kuulostamaan siltä, mitä tarkoitan, etten loukkaisi ketään tai mitään.

Kirjoittaessani postausta kouluttamattomuuden helppoudesta aloin miettiä, että onko temppuilun vähyys johtunut oikeasti siitä, ettei ole pakko vai siitä ettei kiinnosta. No, sanoisin kuitenkin että koska ei ole pakko, koska Timin kanssa tekeminen on aina ollut vaikeaa enkä olisi saanut sitä oppimaan mitään, jos itseäni ei olisi kiinnostanut. Ajan kuitenkin takaa sitä, että olen huomannut ettei koiraharrastus enää olekaan se ihan number one juttu itselleni. En enää lue jokaista koirien myynti-ilmoitusta, katsele koirakaupoista mitä ostaisin joskus tulevalle pennulle, en kirjoittele nimiehdotuksia ylös.

En tiedä mistä ajatukseni on lähtenyt. Ehkä siitä, että Luigin lähdettyä huomasin miten helppoa elämäni onkaan yhden koiran kanssa. Ja siitä, että kun olin muutaman päivän ajan hoitamassa 8-viikkoisia koiranpentuja, niin huomasinkin etten sellaista enää haluaisikaan. Ja puolustuksena: en todellakaan kadu Luigin ottamista. Me koettiin lyhyessä ajassa niin paljon juttuja, että se oli jo pelkkänä kokemuksenakin hienoa aikaa. Vaikka Luin lähtö tuotti paljon surua ja järsitty sohvanpatja ja puhjennut silmä olivat riidan aiheena moneen kertaan niin en kadu mitään. On aika hämmentävää, että mie, joka kärsin aina kroonisesta koiranpentukuumeesta, alankin huomata miten mahtavia ne aikuiset koirat on, ne joilla on järkeä vähän enemmän päässä.

Koirat on mulle tottakai aivan älyttömän tärkeitä. Varsinkin Timi, niin kuin monessa postauksessa on tullut jo esille. Silti, jos nyt saisin valita minkä tahansa pennun, hinnoista ja kuluista riippumatta, en ottaisi mitään. Koen, että jos en ole täysillä valmis sitoutumaan kaikkeen siihen mitä koirien kouluttaminen ja koiraelämä vaatii, niin on parempi olla ryhtymättä siihen soppaan. Yhden koiran kanssa eläminen on helppoa, enkä silti koe jääväni paitsi mistään tärkeästä. Huomaan, ettei tavoitteellisesti treenaaminen tai kisaaminen koirajutuissa välttämättä olisikaan se mun juttu. En jaksaisi herätä viikonloppuaamuisin aikaisin, että pääsen lähtemään kisoihin enkä varsinkaan koulun jälkeen raahautua jokaisiin treeneihin, että koirastani joskus olisi mahdollista tulla se ykkönen.

Mietiskelin tässä yhtenä iltana, että millaisia kriteerejä mulla koiralle on, kun ne on tainneet vähän muuttaa muotoaan.
- Järkeä päässä. Ei siis mitään hunsvottia, joka riehuu päättömänä ympäriinsä eikä ymmärrä yhtään mitä sanon.
- Hyvä hillakoira, kalakaveri, eräjormailija. Pitää siis jaksaa olla mukanani luonnossa.
- Kompakti koko. Mahdollistaa mukaanottamisen, pienemmän auton, pienemmät kulut. Ei mitään jättiläiskoiria mulle, kiitos.
- Osaa rauhoittua, kun pyydetään. Esim. julkisilla paikoilla ei tarvitse riekkua kokoajan. Timin kanssahan tätä ollaan opeteltu, kun se ei ole ollut mikään itsestäänselvyys.
- Ei haukuta turhasta. Vaikka joku tähän voisikin sanoa että jos et halua haukkuvaa koiraa, niin osta kissa, niin sanon silti että ei sen koiran tarvitse räkyttää turhasta. En pidemmän päälle jaksaisi, jos koira reagoisi kokoajan johonkin, esim. ovikelloon, ohiajaviin autoihin, lapsiin takapihamme leikkipuistossa. Eiei. Koulutuksella pystytään paljon vaikuttamaan siihen, räksyttääkö se koira oikeasti kokoajan vai ei.

Aiemmin halusin koiran hyvillä harrastusominaisuuksilla, mutta harrastuskurssin jälkeen tajusin että aika paljonhan me saatiin Timinkin kanssa irti.

Kaikki nämä ajatukset on sellaisia, mitä mulla on tällä hetkellä - ja ne voivat muuttua. Niihin vaikuttaa varmasti paljon se, että olen pohtinut elämääni, sitä mitä haluan olla, millainen haluan olla, mitä olen nyt. Vaihdoin opiskelupaikkaa ja olen aloittamassa uutta harrastusta. Elämään tulee sijaa siis muillekin asioille kuin koirille. En enää halua harrastusvälinettä, haluan parhaan ystävän. Ja sellainen minulla jo on.




11 kommenttia:

  1. Ihan sinun tapaistasi. Nimittäin pohtia asioita. Hyvä ominaisuus, varsinkin nuoressa ihmisessä.
    Minäkin olen joskus pohtinut, mitä haluan koiralta. Ensin halusin kokonaisen koiratarhan. Olin 8v. Sitten aika nopeasti huomasin haluavani vain kaverin itselleni. Ja siihen olen jämähtänyt.
    Tuohon pentu/aikuinen koira vertailuun sanon nyt, kun minulla on ensimmäinen aikuisena meille tullut koira, etten enää ikinä haluaisi pentua. Pentu on ihan oikeasti "sika säkissä", aikuisesta koirasta tietää jo paljon enemmän.
    Jos on harrastuskoiria, useampia, niin siitä ei jää enää paljon, jos ollenkaan, tilaa millekään muulle. Se on niin kokonaisvaltaista, mukaansa vievää eikä koiria voi laittaa jäähylle, jos ykskaks haluaakin aloittaa vaikka uuden harrastuksen. Nuorena voi tulla paikkakunnan vaihto kyseeseen, opiskelijaboksiin muutto, jopa lähtö ulkomaille. Yhden koiran voi jättää vanhemmilleenkin tai ottaa mukaan, mutta useamman koiran kohdalla se tietäisi kyyneleitä.
    Katsoin jokin aika sitten videota, jossa Luigi ja sinä harjoittelette. Aivan valtavan hienosti sujui kaikki. Luigi sai sinun välitykselläsi mukaansa hyvän alun kaikelle oppimiselle jatkossakin. Luigi oli se suuri haaveesi. Aina haaveet eivät kuitenkaan olekaan sitä, mitä kuvitteli ja joskus elämä järjestelee asioita omin päin, tapahtumia toisensa jälkeen, jotka johtavat johonkin. Kuten Luigista luopumiseen.
    Koiraan sitoutuminen on 15 vuoden sopimus. Sitä moni ei ajattele etukäteen.
    Timi on omanlaisensa koira. Myös tiibettiläisen omistaneena tiedän sen. Minulla meni lähes vuosi, ennenkuin opin ymmärtämään omaa tipsuani. Se oli liian kissamainen, ei ollenkaan miellyttämisenhaluinen, minulle ihan vieras luonne koiraksi. Sitten kun opin tajuamaan Vilin luonnetta ja ennenkaikkea hyväksymään sen sellaisena kuin se oli, niin sitten vasta meidän suhteemme alkoi toimia.
    Sinulla on noin nuorena ihmisenä kaikki maailman aika vielä toteuttaa vaikka kuinka paljon haaveitasi ja unelmiasi. Kaiken ei tarvitse tapahtua juuri nyt eikä heti. Katso, mitä elämä sinulle tarjoaa, mihin suuntaan se sinua vie ja mihin suuntaan itse haluat, sitten kun sen aika on.
    Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kirjoitat tosi hienosti, ymmärrän aivan täysin mitä tarkoitat. Meillä on ollut tosi vaikeaa Timin kanssa aina välillä, mutta nyt olen älyttömän onnellinen siitä miten hyvin se toimii arjessa. Mulla on paljon pyörinyt mielessä että miten helppoa on mennä yhden koiran kanssa jonnekin, miten helppoa se on saada sopeutumaan, suuri lauma saattaisi tuottaa enemmän ongelmia. Tottakai tullaan jatkossakin käymään Timin kanssa esim. match showssa, jos intoa riittää, mutta tällä hetkellä mulle on tärkeää että voin ottaa koiran hihnaan ja lähteä lenkille tai tavata kasvattajaa ja muita tipsuja koirapuistossa. Timi nauttii siitä niin älyttömästi, niin en itsekään voi silloin olla onneton.

      Poista
  2. Lyhyesti: Olet kasvamassa aikuiseksi, tervetuloa joukkoon 😉!

    VastaaPoista
  3. Onneksi olkoon, olet päässyt askeleen eteenpäin koiraharrastuksessasi. Tuo on kasvua koirahulluudesta koirarealismiin. :)

    Mie olen elänyt sen mistä sie ilmeisesti haaveilit vielä hetki sitten, tavoitteellista treenaamista ja kisaamista, jäejettömän aikaisia heräämisiä kisoihin jne. Historiaa mullistavia tuloksia ei tullut mutta se ei ollutkaan tärkeintä. Sitä kesti 13-vuotiaasta melkein 30-vuotiaaksi. Nyt on siis ollut vuosi taukoa siitä parhaimmasta paahtamisesta. Jossain vaiheessa, ehkä lukion lopussa, itselle tuli ajatus siitä että mikä tässä hommassa on tärkeitä, ja se on juurikin se ystävyys ja symbioosi koiran kanssa. Se tavallinen sujuva arki on kaikkein parasta. Pennut ovat söpöjä (tosin vain puminpennut aiheuttavat enää väristyksiä), aikuiset koirat kivoja, mutta vanhat koirat..ne ovat aarteita.

    Yhden koiran kanssa on todellakin helpompi elää, sillä kun koiramäärä kasvaa pitää se elämä ja arki rakentaaa sen lauman ympärille. Tosin itselläni se ei ole koskaan ollut taakka, vaan voimavara. Eikä ole estänyt opiskelua, muuttoja,seurustelua tai työntekoa. Aina on jäänyt aikaa muullekin, jopa nyt vaikka harrastuskoira on viisi, joista kolme aktiivikäytössä. Kaikki on kiinni siitä millaisen elämän haluaa itselleen, ja olen ainakin itse tehnyt kaikki valinnat elämäntapaani tukien. Mm. mieheksi ei olisi passannut muu kuin vastaava koirauskovainen. :D

    Mutta tosiaan, tuo kiinnostuksen fokusoituminen ei ole yhtään huono asia. Kyllä itsekin muistan miten haaveilin koirista ylipäätään ja luin todellakin kaikki koirien myynti-ilmoitukset (nykyään tulee luettua ne vain bongatakseni paikallisia pentutehtailijoita) ja kirjoittelin tulevan mahdollisen pennun nimivaihtoehtoja ylös. Mutta se kaikki ylimääräinen intoilu laimeni ajan kanssa ja kiinnostus suuntautui niihin olemassa oleviin omiin koiriin. Harvoin nykyään tulee edes intouduttua toisten koirista, ei siis ole maanista tarvetta päästä rapsuttelemaan toisten koiria tai olla niiden kanssa kummemmassa kontaktissa. Poislukien tietenkin ne joiden kanssa olen treenaamassa tai muuten viemässä koiraa eteenpäin asiassa x.

    Sen tietää milloin tarvitsee uuden koiran ja siihen asti sitä on turha murehtia. Elä ja nauti Timin seurasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvin sanottu tuo "kasvua koirahulluudesta koirarealismiin". On ollut niin outoa tajuta se juuri mistä kirjoitinkin, että ei enää tulekaan sellaista "lässynlää" -kohtausta, kun näkee jonkun koiranpennun. Sitä ei olekaan pakko saada itselle, kun on jo niin hieno koira kotona. Tiedän kyllä, että jos oikea koira tulee kohdalle, niin tunnistan sen. Se tapahtui Luigin kanssa, mutta pakotteet oli ne, joiden takia koirasta piti luopua. Muuten se on kyllä ihan maailman hienoin Luigi ja mulle sillä hetkellä sopiva.
      Haaveilin todellakin siitä, että koirat ois ne, mihin käyttäisin vapaa-aikani. Tekisin työtä eläinten parissa ja saisin työssäkin hyödyntää koiraa (esim. terapiakoirana). En tietenkään sulje sitä mahdollisuutta pois, mutta tällä hetkellä en enää ajattele niin. Timin rapsuttelusta saan voimaa ja iloa, suuremman koiralauman kanssa joudun järjestelemään liikaa elämääni koirien mukaan.

      Poista
  4. Oi oi, niin paljon samoja ajatuksia mitä itsellänikin on. Minulle on todella tärkeää, että koirani luottaa, ymmärtää mitä pyydän siltä, on mahdollisimman vaivaton ja tyytyväinen arjessa ja pitää minusta :D Ei niinkään harrastaminen tai mikään sen ihmeellisempi, yhdessä oleminen ja siitä nauttiminen on tärkeintä.

    Todella hyvä postaus, tuli ihan kyyneleet silmiin.. Minusta on todella kunnioitettavaa, että pohdit näitä asioita. Ja on kiva lukea muilta samankaltaisista ajatuksista mitä itsekin olen pohtinut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että sait itsellesikin jotain tästä postauksesta - on kiva kuulla, että joku ajattelee noin samalla lailla kuin mie itsekin! :) Mietin pitkään, että kehtaanko tästä asiasta kirjoittaa ja lopulta mietin vielä sitäkin, että voinko julkaista postausta, mutta onneksi uskalsin.

      Poista
    2. Todellakin onneksi uskalsit! :)

      Poista
  5. Vautsi, mahtava postaus! :) Pystyn tosi hyvin samaistumaan tähän - jopa pentukuumeilun osalta. Aiemmin pentukuumeilu oli ihan järkyttävää, mutta nyt elämäntilanteen muuttuessa niin, ettei pentu/toinen koira tule enää ollenkaan millään tasolla missään tapauksessa kyseeseen, olen tajunnut että en mä sitä tarvitse. Mulla on Sofi, maailman rakkain superkoira, jonka kanssa arki on täydellistä. Se ei ole maailman sosiaalisin tapaus, se ei ole kaiken osaava tokokoira huippuhyvillä harrastusominaisuuksilla ja se aiheuttaa välillä runsaasti harmaita hiuksia saadessaan mitä rasittavimpia päähänpistoja. Mutta se on mulle just täydellinen, koira jonka ansiosta arki ei ole tylsää, koira jonka kanssa löytyy aina vähän jotain haastetta ja työstettävää, koira jonka kanssa jo treenimotivaation saavuttaminen on toisinaan suuri haaste. Mutta sellaisen koiran mä haluan - en enää sellaista kirjojen Dara-belggaria, josta haaveilin lapsena.

    Vähän yllätyin itsekin, kun jätin maailman voittajan väliin, vaikka mulla on sinne kymmenen minuutin junamatka. Myöhemmin erinäisiä kirjoituksia siitä lukiessani lähinnä naureskelin, mietin mitä kaikkea hullua ihmiset keksiikään ja olin onnellinen, että jätin menemättä. Yllätyin tajutessani, että ajattelin etten menettänyt mitään - joskus aiemmin maailman voittajan missaaminen olis voinut olla about maailmanloppu. Niin se mieli muuttuu. :D

    Mutta siis ihan huippumainio postaus, samaistuminen on yksi syy minkä takia mä tykkään lukea sun blogia niin paljon! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon, on tosi ihanaa lukea näitä kommentteja! Miten tajuttoman kivoja lukijoita meillä onkaan. :') On outoa realisoitua siihen, ettei elämää välttämättä voikaan (tai haluakaan) järjestää niiden koirien mukaan. Ei välttämättä haluakaan just sitä kisojen ykköskoiraa, jonka kanssa rampataan treeneissä ja kehonhuoltotunneilla, kun sellainen oma superkoira riittää. Hienoa kuulla, että Sofi on sulle just sopiva. :-)

      Poista